Leírás
Kb. 120–130 cm magas növények 50 cm magas törzzsel, dús lombozattal, termésekkel.
A citrus unshiu, a Satsuma mandarin az egyik legédesebb citrusfajta. Termése általában magnélküli, kissé lapított, közepes méretű mandarin. A satsumák laza, bőrszerű héjukról ismertek; a gyümölcs más citrusfélékhez képest nagyon könnyen hámozható. A gyümölcshús különösen finom, illatos, édes, ízletes. A gyümölcs színe gyakran az éghajlattól függ: párás területeken termesztett satsumák héja még zöld színű lehet, míg a hűvös éjszakai hőmérsékletű területeken a héja ragyogó vöröses narancssárgára érik. A satsumák hidegtűrőek, és hidegebb helyre ültetve a termés édesebbé válik. Egy kifejlett szatsumafa néhány óráig –9 °C fokig vagy akár –11 °C fokig is életben marad, hosszabb ideig –8 °C fokot visel el. A satsumáknak ritkán van tövise, ami szintén népszerűvé teszi őket. Kiültetését Magyarországon (a hosszú hideg miatt) csak vészfűtéssel ajánljuk!